یو تی ام-سامانه مختصات جهانی مرکاتور معکوس (به لاتین: Universal Transverse Mercator coordinate system) که به اختصار یوتیام (UTM) خوانده میشود، نوعی سیستم تصویر است. که از دستگاه مختصاتی دکارتی جهت مشخص نمودن موقعیت بر روی سطح زمین بهره میگیرد. این سامانه مختصاتی نوعی نمایش موقعیت افقی است. و برای نمایش موقعیت بر روی زمین مستقل از فرازای (ارتفاع) آن بهکار میرود ولی از چندین جهت با روش سنتی مختصات جغرافیایی (استفاده ازعرض جغرافیایی و طول جغرافیایی) تفاوت دارد.
نقشه UTM بر اساس یک سیستم مختصات جهانی تهیه میشود. که هر نقطه از کره زمین مختصات منحصربه فرد خودش را دارد. در واقع با تعیین مختصات یو تی ام گوشههای یک ملک.، موقعیت آن با دقت خیلی زیاد در حد سانتیمتر و بهطور منحصر به فرد روی کره زمین تثبیت میشود.
در سامانه یوتیام زمین، به ۶۰ بخش (قاچ یا زون) تقسیم میشود. که هر قاچ بهاندازه ۶ درجه طول جغرافیایی است.
زونهای سیستم یوتیام در ایالات متحده آمریکا بر اساس سیستم تصویر لامبرت
سامانه مختصات جهانی مرکاتور معکوس در دهه ۱۹۴۰ میلادی. توسط گروه مهندسی ارتش ایالات متحده ی آمریکا توسعه و گسترش یافت. این سامانه بر پایه بیضوی مرجع زمین بود. برای سرزمین اصلی ایالات متحده ی آمریکا از بیضوی کلارک ۱۸۶۶. و برای سایر نقاط دنیا ار جمله هاوایی از بیضوی بین المللی استفاده شد. امروزه از سامانه ژئودتیک جهانی 1984 برای مدلسازی زمین در سامانه یوتیام میشود.، این بدین معنی است که مختصات نقاط ممکن است تا بیش از ۲۰۰ متر .
با مختصات پیشین (بر اساس بیضوی کلارک) متفاوت باشد. برای مناطق جغرافیای مختلف، سایر سطوح مبنایی (مانندED50 و NAD83) نیز قابل استفاده است.
سیستم مختصاتی مرکاتور معکوس با سامانه تصویر مرکاتور متفاوت است. سامانه مرکاتور در سال ۱۵۷۰ میلادی توسط گراردوس مرکاتور جغرافیدان و نقشه نگارفلاندری ابداع شد. مرکاتور سامانه تصویری مشابه است که در آن زاویه و شکل تقریبی زمین حفظ میشود .ولی فاصله و مساحت دچار تغییر میشود، در حالیکه سامانه مرکاتور معکوس داری تجانس ناهمسانگردی سامانه .غیر خطی در امتداد طول و عرض جغرافیایی برای اطمینان از همسانی نقشه بر اساس بیضوی مرجع است.
ویژگیها
سامانه یوتیام زمین را در محدوده عرض جغرافیایی بین مدار 80 درجه جنوبی تا مدار 84 درجه شمالی به ۶۰ زون (قاچ) تقسیم میکند. که هر قاچ به اندازه ۶ درجه طول جغرافیایی است (جمعاً ۳۶۰ درجه). قاچ ۱ طول جغرافیایی ۱۸۰ درجه تا ۱۷۴ درجه غربی را پوشش میدهد و به همین ترتیب شماره قاچها به سمت شرق افزایش مییابد .و سرانجام قاچ ۶۰ طول جغرافیایی ۱۷۴ درجه تا ۱۸۰ درجه شرقی را میپوشاند.
موقعیتیابی با استفاده از مختصات UTM (یو تی ام)
موقعیت روی زمین توسط شماره قاچ (زون) UTM و جفت مختصات «شرق» و «شمال» در آن منطقه داده میشود. نقطه مبدأ هر قاچ UTM تقاطع استوا و نصف النهار مرکزی قاچ است، اما برای جلوگیری از برخورد. با عدد شرقی منفی، نصف النهار مرکزی هر قاچ در ۵۰۰٬۰۰۰ متر شرق تنظیم شده ست. در هر قاچ یک نقطه که دارای ۴۰۰۰۰۰ متر شرقی است، ۱۰۰ کیلومتری غرب نصف النهار مرکزی قرار دارد.، که بر روی سامانه مختصات جهانی مرکاتور معکوس اندازهگیری شدهاست.
(یا کمتر از ۱۰۰ کیلومتر بر روی سطح واقعی زمین اندازهگیری میشود). UTM شرقی از حدود ۱۶۷۰۰۰ متر (در نزدیکی قطب) تا ۸۳۳۰۰۰ متر در استوا است. در موقعیت نیمکره شمالی از صفر در استوا به سمت شمال اندازهگیری میشود؛ مقدار حداکثر «شمال» در حدود ۹٬۳۰۰٬۰۰۰ متر در عرض جغرافیایی ۸۴ درجه شمالی که انتهای «شمال» قاچهای UTM است. در ناحیه نیمکره جنوبی، «شمال». به سمت جنوب کاهش پیدا میکند، از استوا تا حدود ۱٬۱۰۰٬۰۰۰ متر در ۸۰ درجه جنوب که انتهای جنوب قاچهای UTM است. شمال در استوا در ۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰ متر تنظیم شدهاست، بنابراین هیچ نقطه ای از عدد «شمال» منفی ندارد.
سیستم تصویر مرکاتور یا فراتابی مرکاتور (به لاتین: Mercator projection) نوعی ترسیم استوانه ایی نقشه است. که توسط گرادوس مرکاتور جغرافیدان فلاندی در سال ۱۵۶۹ معرفی شد. سیستم تصویر مرکاتور به دلیل قابلیت نمایش خطوط با زاویه ثابت که به نام خطوط همگوشه شناخته میشود.، به سیستم تصویری استاندارد برای تهیه نقشههای دریایی تبدیل شد. خطوط همگوشه همه نصفالنهارها را با زاویهای معین و یکسان قطع مینماید. اگرچه در سیستم تصویر مرکاتور، مقیاس خطی در اطراف یک نقطه در همه جهتها یکسان است. و در نتیجه زاویه و شکل پدیدههای کوچک بدون تغییر باقی میماند . ولی با افزایش عرض جغرافیایی از استوا به سمت قطبها به دلیل بینهایت شدن مقیاس.، شکل و اندازه پدیدهها دچار تغییر و اعوجاج میشود. برای نمونه خشکیهای بزرگی مانند گرینلند و جنوبگان بسیار بزرگتر از اندازه واقعی خود. نسبت به خشکیهایی مانند آفریقا دیده میشوند.
استریوگرافیک چیست
این قسمت به تصویر کردن کره واحد از قطب شمال بر روی صفحهای که از استوا میگذرد میپردازد. فرض کنید (N = (۰، ۰، ۱ قطب شمال و M بقیه کره باشد. صفحه ۰=Z هم صفحهای است که از مرکز کره میگذرد وخط استوا فصل مشترک آن با کرهاست. برای هر نقطه P روی M، یک خط منحصربهفرد وجود دارد که از N و P میگذرد. این خط، صفحه ۰=z را در ‘P قطع میکند. نقطه ‘P نگاشت کُنجنگاری P روی صفحه تعریف میشود.

.ماده ۱۴۷ – تفکیک – تفکیک آپارتمان –تفکیک زمین – تفکیک ملک – gis – gps – utm- پیاده سازی – تعیین آکس – ترسیم – محاسبه احجام.
انجام کلیه امور نقشه بردای در استان تهران با استفاده از کارشناسان مجرب و با تجربه در امر نقشه برداری. و استفاده از ابزارهای دقیق نقشه بردای. ،سعی و تلاش در دقت بالا و کیفیت مناسب تعرفه خدمات نقشه برداری را ایجاد نموده ایم.
ارتباط با ما: ۰۹۱۲۲۵۴۰۳۵۹
واتس آپ: ۰۹۱۹۸۳۲۴۸۰۳
#مقیاس_نقشه #نقشه #نقشه_توپوگرافی #نقشه_برداری_در_تهران #تفکیت_زمین #تفکیک_آپارتمان #تفکیک_ملک #مقررات_ملی_ساختمان #نقشه_utm #یو_تی_ام #UTM #منحنی_میزان #جی_آی_اس #اتوکد #civil3D